Hört talas om engelsmännens ”stiff upper lip”? Det innebär i princip att du aldrig ska låta ditt känslotillstånd rubbas, utan förhålla till dig allt som händer som om ingenting kan påverka dig. Du trycker undan känslan och kör på. Den metoden har både sina för- och nackdelar.
Alla har vi känslor
En sak som förenar oss människor är att vi har känslor. Det kan vi aldrig komma ifrån. Våra känslor ger oss information om situationen vi befinner oss i. Det är genom känslorna vi upplever livet. Känslorna ger oss också impulser att agera. Men det är inte helt nödvändigt att alltid följa impulsen att agera.
Om grälet du hade med din partner i morse gör att du inte kan sluta älta varför han/hon sa eller gjorde som hen gjorde påverkar det din dag på jobbet. Eller när oron för att flygplanet ska kraschlanda hindrar dig från att resa på den där utlandsresan förhindrar känslan dig från att uppleva något nytt.
Tryck inte undan känslorna
Därmed inte sagt att vi ska trycka undan känslorna och använda oss av ”stiff upp lip”-metoden. Undantryckta känslor fungerar ungefär som när man försöker trycka ner en badboll under vattnet, den kämpar för att komma upp. Och upp kommer den, ofta med full kraft vilket gör den svår att kontrollera.
Många människor lever i en känslomässig berg- och dalbana. De är utlämnade till sina känslor och hinner aldrig förstå vad det är som händer med dem.
Lär känna dina känslor
Genom att lära känna sina känslor och våga sätta ord på dem är det lättare att förstå andra människor och deras känslor. Det skapar empati. Om man kan närma sig sina känslor med en vänlig nyfikenhet: ”Jaha, nu blev jag arg för att det tar så lång tid i kassakön, hur kommer det sig?” kan det leda till bättre förståelse för sig själv: ”Ja just det, jag känner mig stressad för jag måste hinna till förskolan och hämta barnen före klockan 5 och nu känns det som om jag förlorar viktig tid här i kassakön.”
När man vågar utforska sina känslor, tar in dem, analyserar dem och acceptera dem kan man så sakteliga börja välja hur och om man ska agera på sin känsla eller inte i stället för att känslan tar över en tillvaro. I stället blir det du som styr över ditt liv och dina känslor. Det här är något som man kanske inte lär sig på en fikarast, men som alltid när det handlar om nya färdigheter gäller det att träna. Och för varje gång du tränat, blir du lite bättre.
Men som sagt, glöm inte att det ingår i det mänskliga att ha känslor. Det handlar bara om vad vi gör med dem och vilken strategi som är mest fördelaktig för dig själv.
Lästips:
* Länkarna går till Adlibris Bokhandel men detta är inte ett sponsrat samarbete och vi erhåller ingen provision om du väljer att köpa boken.
- ”Drunkna inte i din känslor” av Maggan Hägglund och Doris Dahlin
- ”Jag kan ha fel” av Björn Natthikol Lundblad
- ”Att välja glädje” av Kaj Pollack
- ”Att växa som vuxen” av Anders Engqvist
- ”Fri från rädsla, fri från sorg”, av Thich Nhat Than
Våra 9 grundkänslor
- Äckel/avsmak
- Avsky/förakt
- Förvåning
- Glädje/kärlek
- Ilska
- Sorg
- Nyfikenhet
- Rädsla/oro
- Skamskuld